Az idei év első borsótermése beérett. Meglepően sok termés volt már múlt héten és a szemek is már majdnem kifejlődtek. Ilyenkor a legfinomabb a borsó, fajtától függetlenül is, zsenge állapotában mindegyik mézédes.
Az első szedés feléből rögtön tudtam, hogy leves lesz, a másik fele kifejtés közben elfogyott.... :)
Nem csoda, hogy mi magyarok leveses nemzet vagyunk, ennél egyszerűbb és laktatóbb fogást nem nagyon tudok elképzelni. Ráadásul a variációk száma végtelen. Pár szem zöldségből és néhány alap fűszerből pillanatok alatt ételt varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
- 2-3 marék friss borsó
- 3 db közepes répa
- 1 liter víz
- 1 ek liszt
- só, bors (ételízesítő v. leveskocka)
- friss petrezselyem, ha van
- olaj
Elkészítés:
- A zöldségeket tisztítsuk meg, a répát vágjuk karikákra.
- Kevés olajon pirítsuk a répát kb. 5 percig, hintsük rá a lisztet, (aki jobban szereti rántást is készíthet) majd ezután öntsük fel egy kis vízzel. Pároljuk 5 percig.
- Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
- Hozzá adjuk a borsót is és ráöntjük a maradék vizet.
- 10 percig lassan forraljuk.
Levesünk felturbózásához készítsünk grízgaluskát. Időt spórolhatunk vele, ha a masszát már a főzés megkezdése előtt bekeverjük, mivel a jó galuska titka, hogy állni hagyjuk, legalább fél órát. Ennek az az oka, hogy a gríz csak bizonyos idő után tudja magába szívni a tojást, ha nem várunk a galuskánk kő kemény lesz. A másik fontos momentum, hogy bekeveréskor egy túlzottan híg masszát kell készíteni, ami aztán a végére besűrűsödik, így biztos, hogy nem marad kemény a belseje, illetve nem fog szétfőni főzéskor.
Kísérletezéseim során arra jutottam, hogy egy felvert tojáshoz 4,5-5 csapott evőkanálnyi gríz szükséges.
Teáskanállal szaggatva két főre bőséges mennyiségű galuskánk lesz.
A harmadik dolog pedig amire még nem árt odafigyelni, hogy lobogó, forrásban lévő levesbe soha se szaggassuk a galuskát, mert ha mégis, teljesen biztos, hogy szétesik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése