Egy icipicit megkésve.... bár a télapó is elég sokáig itt maradt. Az időjárást most nem részletezem, gondolom már mindenkinek tele a hócipője.... A húsvét nálunk is fehér volt, ennek ellenére próbáltam becsempészni a tavaszt a konyhába.
(A barnás árnyalatú tojások vöröshagyma héjával festettek.)
A nyár slágere nálunk a túrókrémes torta, bármilyen formában. Általában vegyes-gyümölcsös borítással készül, de most csak barackkonzerv volt otthon. Szeretek saját befőttet használni a süteményekbe, de tortadíszítéskor azt választom, ami esztétikusabb, így maradt a tökéletesen szabályos és barack-sárga bolti cukros műbarack.
A torta húsvéti változata csak két piskótalappal készült, közöttük vastag krémmel.
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
2 ek. víz
6 ek. liszt
6 ek. cukor
A torta húsvéti változata csak két piskótalappal készült, közöttük vastag krémmel.
Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
2 ek. víz
6 ek. liszt
6 ek. cukor
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük. Ehhez adjuk a tojások sárgáját a vizet, majd felváltva a száraz hozzávalókat. A masszát ütőpapírral bélelt 24-26 cm átmérőjű formába töltjük. 160-170 fokos sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.
Fogyasztás előtt legalább egy éjszakával mindenképp állítsuk össze a tortát!
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük. Ehhez adjuk a tojások sárgáját a vizet, majd felváltva a száraz hozzávalókat. A masszát ütőpapírral bélelt 24-26 cm átmérőjű formába töltjük. 160-170 fokos sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.
Amikor elkészült a tésztát rácson hagyjuk kihűlni, utána vágjuk csak ketté.
A piskóta kisülése közben összeállítjuk a tölteléket. Az alap krémet bármilyen ízesítésű joghurttal variálhatjuk. Én általában kétfélét szoktam készíteni.
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg túró
2 ek. porcukor
2,5 dl Hulala (vagy hagyományos habtejszín)
1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
1 barackos joghurt
1 epres joghurt
Elkészítés:
A hozzávalókat fele-fele arányban használjuk fel a két joghurthoz. Két külön tálat használunk a krémek elkészítéséhez.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd a túrót, a fixálót, a porcukrot és a joghurtot villával könnyedén összekeverjük. A torta összeállításáig hűtőben tároljuk.
Ha a piskóta teljesen kihűlt, a krémeket egymásra rétegezve, megtöltjük azt.
A második lapot a krém tetejére helyezzük, majd a széleken kifolyó felesleget egy széles pengéjű késsel elsimítjuk.
Díszítésnek vékony szeleteket vágunk a barackkompótból, amikkel a torta széléről kiindulva egy rózsa formát rakunk ki. A szeleteket körbe-körbe rakosgatjuk, úgy, hogy mindig fedjék az előző sorban lévő két gerezd összeillesztését. (téglaszerűen). Tetejére átlátszó tortazselét készítünk.
A torta oldalát egy deciliter felvert tejszínhabbal vonjuk be, amire pirított mandulát is szórhatunk, de tejszínhab nélkül csupaszon hagyva is szépen mutat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése