2013. április 4., csütörtök

Túrókrémes barackrózsa

Egy icipicit megkésve.... bár a télapó is elég sokáig itt maradt. Az időjárást most nem részletezem, gondolom már mindenkinek tele a hócipője.... A húsvét nálunk is fehér volt, ennek ellenére próbáltam becsempészni a tavaszt a konyhába. 

(A barnás árnyalatú tojások vöröshagyma héjával festettek.)

A nyár slágere nálunk a túrókrémes torta, bármilyen formában. Általában vegyes-gyümölcsös borítással készül, de most csak barackkonzerv volt otthon. Szeretek saját befőttet használni a süteményekbe, de tortadíszítéskor azt választom, ami esztétikusabb, így maradt a tökéletesen szabályos és barack-sárga bolti cukros műbarack.

A torta húsvéti változata csak két piskótalappal készült, közöttük vastag krémmel.

Hozzávalók a piskótához:

4 tojás
2 ek. víz
6 ek. liszt
6 ek. cukor
késhegynyi sütőpor
rum



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét keményre verjük. Ehhez adjuk a tojások sárgáját a vizet,  majd felváltva a száraz hozzávalókat. A masszát ütőpapírral bélelt 24-26 cm átmérőjű formába töltjük. 160-170 fokos sütőben 25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e.


Amikor elkészült a tésztát rácson hagyjuk kihűlni, utána vágjuk csak ketté.

A piskóta kisülése közben összeállítjuk a tölteléket.  Az alap krémet bármilyen ízesítésű joghurttal variálhatjuk. Én általában kétfélét szoktam készíteni.

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg túró
2 ek. porcukor
2,5 dl Hulala (vagy hagyományos habtejszín)
1 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
1 barackos joghurt
1 epres joghurt



Elkészítés:

A hozzávalókat fele-fele arányban használjuk fel a két joghurthoz. Két külön tálat használunk a krémek elkészítéséhez.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, majd a túrót, a fixálót, a porcukrot és a joghurtot villával könnyedén összekeverjük. A torta összeállításáig hűtőben tároljuk.



Ha a piskóta teljesen kihűlt, a krémeket egymásra rétegezve, megtöltjük azt.

A második lapot a krém tetejére helyezzük, majd a széleken kifolyó felesleget egy széles pengéjű késsel elsimítjuk. 
Díszítésnek vékony szeleteket vágunk a barackkompótból, amikkel a torta széléről kiindulva egy rózsa formát rakunk ki. A szeleteket körbe-körbe rakosgatjuk, úgy, hogy mindig fedjék az előző sorban lévő két gerezd összeillesztését. (téglaszerűen). Tetejére átlátszó tortazselét készítünk.


A torta oldalát egy deciliter felvert tejszínhabbal vonjuk be, amire pirított mandulát is szórhatunk, de tejszínhab nélkül csupaszon hagyva is szépen mutat.


 Fogyasztás előtt legalább egy éjszakával mindenképp állítsuk össze a tortát!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése