2013. december 20., péntek

Karácsonyi mézeskalács



Hozzávalók:

  • 75 dkg rétesliszt
  • 34 dkg porcukor
  • 2 ek. szódabikarbóna
  • 10 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 4 ek. méz
  • ½ zacskó őrölt fahéj
  • A díszítéshez 1 tojásfehérje és kb. 20 dkg porcukor





Elkészítés:

  1. Keverjük össze a tészta száraz hozzávalóit.
  2. A margarint olvasszuk fel, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró!
  3. A lisztes keverékhez adjuk hozzá az olvasztott margarint, a tojásokat és a mézet, majd addig keverjük, gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától teljesen elválik.
  4. Ha a tészta ragadós, adjuk hozzá még lisztet, ha pedig nem akar összeállni, tegyünk bele még egy kanál mézet.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra. Kisebb darabokkal dolgozzunk, így könnyebben tudjuk mozgatni. Nyújtás közben folyamatosan hintsünk lisztet a tészta alá, különben leragad.
  6. A kiszúrt formákat helyezzük szilikonos sütőpapírra, vagy minden alkalommal vajazzuk ki a tepsit, és 170-175 °C-on 4-5 perc alatt süssük aranybarnára őket. Vigyázzunk, mert hamar eléghetnek!
  7. Közvetlenül sütés után ropogós kekszhez hasonló tésztát kapunk, viszont műanyag dobozban néhány nap alatt megpuhul. Több hónapig eláll.



Hasznos tippek:

  • A fent megadott mennyiségekből kb. 100 db mézeskalácsot készíthetünk.
  • Jót tesz a tésztának, ha sütés előtt néhány órával, esetleg már előtte nap elkészítjük.
  • Ízlés szerint a tésztát ízesíthetjük őrölt szegfűszeggel vagy készen kapható mézeskalács fűszerkeverékkel is. 
  • Ha karácsonyfadíszt készítünk a mézeskalácsokból, sütés előtt a kiszúrt formába készítsük lyukat egy szívószál segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése