2013. február 11., hétfő

Farsangi fánk karneváli jelmezben

Február slágere a fánk. 
Nem is értem miért csak ilyenkor sütjük ezt a csodás édességet... Anyukám receptje mindig beválik: a tészta nem szívja fel az olajat, egyszerű elkészíteni, megfizethető és a bolti fánkok a nyomába se érnek.



Hozzávalók (20 darabhoz):

70-75 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
5+1 dl langyos tej
4 ek olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
rum
mazsola

  1. Az élesztőt egy deciliter tejben a cukorral felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalóval együtt összekeverjük a liszttel.
  3. A folyékony hozzávalóktól függően a liszt mennyisége változhat. Ne legyen nagyon lágy a tészta!
  4. Néhány percig fakanállal dagasztjuk.
  5. Lefedve duplájára kelesztjük, kb. egy óra alatt.
  6. A kelesztőből lisztezett deszkára borítjuk, ekkor már nem gyúrjuk át! Kb. 4 cm vastagra nyújtjuk a kezünkkel. Közepes pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. 
  7. Ismét pihentetjük 10-15 percig.
  8. Ezalatt egy edényben olajat melegítünk.
  9. Közepesen forró olajban sütjük a fánkokat. Alsó felének közepébe ujjunkkal egy kis lyukat nyomunk, így dobjuk bele az olajba. Rögtön lefedjük. 2-3 percig sütjük, utána megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig aranybarnára sütjük.
Meghintjük porcukorral, a kis lyukba pedig egy-egy teáskanál baracklekvárt teszünk.



A csokoládé mázhoz 100 g étcsokoládét olvasztunk gőz felett, vagy többszöri kevergetés mellett mikróban.
Ezzel vonjuk be a már kihűlt fánkokat. Színes cukorgolyókkal díszítjük.


A maradék tojásfehérjét fagyasszuk le, így később más édességekhez még felhasználhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése