Február slágere a fánk.
Nem is értem miért csak ilyenkor sütjük ezt a csodás édességet... Anyukám receptje mindig beválik: a tészta nem szívja fel az olajat, egyszerű elkészíteni, megfizethető és a bolti fánkok a nyomába se érnek.
Hozzávalók (20 darabhoz):
70-75 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
5+1 dl langyos tej
4 ek olvasztott margarin
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
rum
mazsola
- Az élesztőt egy deciliter tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A többi hozzávalóval együtt összekeverjük a liszttel.
- A folyékony hozzávalóktól függően a liszt mennyisége változhat. Ne legyen nagyon lágy a tészta!
- Néhány percig fakanállal dagasztjuk.
- Lefedve duplájára kelesztjük, kb. egy óra alatt.
- A kelesztőből lisztezett deszkára borítjuk, ekkor már nem gyúrjuk át! Kb. 4 cm vastagra nyújtjuk a kezünkkel. Közepes pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat.
- Ismét pihentetjük 10-15 percig.
- Ezalatt egy edényben olajat melegítünk.
- Közepesen forró olajban sütjük a fánkokat. Alsó felének közepébe ujjunkkal egy kis lyukat nyomunk, így dobjuk bele az olajba. Rögtön lefedjük. 2-3 percig sütjük, utána megfordítjuk őket és fedő nélkül további 1-2 percig aranybarnára sütjük.
A csokoládé mázhoz 100 g étcsokoládét olvasztunk gőz felett, vagy többszöri kevergetés mellett mikróban.
Ezzel vonjuk be a már kihűlt fánkokat. Színes cukorgolyókkal díszítjük.
A maradék tojásfehérjét fagyasszuk le, így később más édességekhez még felhasználhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése