Régóta ki akartam már próbálni a házi bonbonkészítést. Egy- két évvel ezelőtt kókuszos golyókat csináltam karácsonyi ajándéknak, de akkor valahogy a csokoládé temperálás sztorija kimaradt az életemből. Elkeserített, hogy a bevonat nem lett ropogós és pár nap múlva fehér foltok lettek rajta.
A legutóbbi karácsony előtt megint jött a kedv, hogy házi bonbongyártásba kezdjek, utána is olvastam, persze konyhai hőmérőm nem volt, ami a temperáláshoz szükséges, viszont egy-két próbálkozás miatt nem akartam 4-5 ezer forintot elkölteni, úgyhogy megpróbáltam hőmérő nélkül. És láss csodát, SIKERÜLT!
De nem is akárhogy, a bonbonjaim tökéletesen fénylőek és ropogósak lettek.
Ráadásul polikarbonát bonbon formám sincs, helyette műanyag tojástartót használok, amit a hűtőszekrényekhez adnak.
Ha a csokit sikerül elkészíteni a töltelék és a díszítés variálásával tucatnyi bonbont készíthetünk.
A mostanit egy kézműves vásárból beszerzett házi karamellás-körte lekvár ihlette.
Hozzávalók:
250 gr étcsokoládé
150 gr marcipánmassza
3 tk karamellás-körte lekvár
ehető arany csillámpor (Wilton)
Elkészítés:
- Elsőként az öntőformákra felvisszük a csillámport, és egy kis ecset segítségével csináltam.
- Ezután elkészítjük a tölteléket. a marcipánmasszát és a lekvárt egyszerűen összekeverjük egy kis tálban.
- A csokoládé gőz fölött felolvasztjuk. (kb. három sornyi csokit félrerakunk) Keresünk egy olyan edényt amihez van bele passzoló kis fém tálunk. Az edény aljára vizet öntünk. Kis lángon megvárjuk amíg a víz el kezd forrni, közben a csokit folyamatosan kevergetjük, amikor látjuk, hogy már majdnem minden darab elolvadt le is vesszük a tűzről. (vigyázzunk, ha a víz nagyon forr, a csoki odaég a fém tálka oldalára)
- A tálkát kivesszük az edényből és folyamatosan kevergetjük, amíg langyos lesz. Ekkor beledobunk még 3-4 kocka csokit, kevergetjük amíg ezek is felolvadnak.
- Minden lyukba kanalazunk a csokiból, majd a formát jobbra-balra forgatva bevonjuk a forma falát.
- hogy a felesleges csoki kifolyjon, fejjel lefelé fordítva vagy rácsra tesszük, vagy két pohárral kitámasztjuk forma két végét. (sütőpapír felett dolgozzunk!)
- Pár perc után már látszik, hogy a csoki nem csöpög tovább, kezd megszilárdulni, ekkor visszafordítjuk és egy éles késsel vagy habkártyával lehúzzunk róla a felesleget.
- 15 percre hűtőbe tesszük
- Amikor megdermedt a masszával megtöltjük a bonbonokat. Kb. a forma háromnegyedéig, hogy legyen hely a bonbon talpának.
- A maradék
csokit a fent leírt módon újra felolvasztjuk, ami a sütőpapírra
csöpögött, azt is felhasználjuk, ebbe is teszünk 3-4 kocka eredeti, még
fel nem olvasztott csokit.
- A töltelékekre egy-egy kanál olvasztott csokit teszünk, a felesleget itt is a kés pengéjével vagy a spatulával lehúzzuk, így lezártunk a bonbonokat.
- Ismét hűtőbe tesszük, dermedés után a bonbonok a formából könnyen kijönnek, ha enyhén a kés nyelével megütjük a formák hátulját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése