1. Tojásleves pirított kenyérkockával
Számomra a világ legegyszerűbb levese. Apukámtól tanultam ezt a változatot. A menzás tojáslevesért valahogy sosem voltam annyira oda.
Pár alapvető, minden háztartásban megtalálható hozzávalóból elkészíthetjük.
Elsőként kb. fél dl olajból és egy evőkanál lisztből rántást készítünk. Ebbe kerül az őrölt fűszerpaprika,majd 4-5 dl víz.
Néhány gerezd fokhagymát félbe vágunk (ne nyomjuk szét, mert akkor túl erős lesz)sóval, borssal, leveskockával ízlés szerint fűszerezzük.
Ha a leves felforrt, kissé besűrűsödött, közepes lángon fűzve beleütjük a tojásokat. Innentől kezdve tovább főzzük, annyi ideig, hogy a tojás sárgája elérje a kívánt keménységet. 2-3 perc után a sárgája még szétfolyik.
A kenyeret kis kockákra vágjuk, forró serpenyőben egy kanál olajon aranybarnára pirítjuk, kb. 10 perc alatt.
2. Rántott sajt párolt rizzsel és tartár mártással
A jó rántott sajt titka a megfelelő panír. Ahhoz, hogy a megolvadt sajt ne folyjon ki két réteg panírt kell készítenünk.
A legelején pedig tejbe kell forgatni a szeleteket így az első réteg liszt is jól rátapad.
Tehát a sorrend tej-liszt-tojás-zsemlemorzsa-liszt-tojás-zsemlemorzsa.
Az olajat felforrósítjuk, de mikor már belekerültek a sajtok kisebbre vesszük a lángot. Pár perc alatt megsül a panír és a sajt is felolvad. Egy idő után láthatóan elkezdenek felfújódni, ekkor kell kivenni, mert ha tovább sütjük kireped és a sajt kifolyik.
A tartár mártáshoz egy kis pohár tejfölt, egy evőkanál majonézt, egy teáskanál mustárt, egy teáskanál cukrot, néhány csepp citromlevet, sót és borsot keverünk össze.
Köretnek párolt rizst készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése