2013. január 16., szerda

Vasárnapi ebéd

1. Tojásleves pirított kenyérkockával

Számomra a világ legegyszerűbb levese. Apukámtól tanultam ezt a változatot. A menzás tojáslevesért valahogy sosem voltam annyira oda.


Pár alapvető, minden háztartásban megtalálható hozzávalóból elkészíthetjük.
Elsőként kb. fél dl olajból és egy evőkanál lisztből rántást készítünk. Ebbe kerül az őrölt fűszerpaprika,majd 4-5 dl víz. 


Néhány gerezd fokhagymát félbe vágunk (ne nyomjuk szét, mert akkor túl erős lesz)sóval, borssal, leveskockával ízlés szerint fűszerezzük.

Ha a leves felforrt, kissé besűrűsödött, közepes lángon fűzve beleütjük a tojásokat. Innentől kezdve tovább főzzük, annyi ideig, hogy a tojás sárgája elérje a kívánt keménységet. 2-3 perc után a sárgája még szétfolyik.
Ízlés szerint tehetünk bele még köménymagot, petrezselyem zöldet vagy néhány csepp ecetet.







A kenyeret kis kockákra vágjuk, forró serpenyőben egy kanál olajon aranybarnára pirítjuk, kb. 10 perc alatt. 


2. Rántott sajt párolt rizzsel és tartár mártással

A jó rántott sajt titka a megfelelő panír. Ahhoz, hogy a megolvadt sajt ne folyjon ki két réteg panírt kell készítenünk.
A legelején pedig tejbe kell forgatni a szeleteket így az első réteg liszt is jól rátapad.

Tehát a sorrend tej-liszt-tojás-zsemlemorzsa-liszt-tojás-zsemlemorzsa.
 
Az olajat felforrósítjuk, de mikor már belekerültek a sajtok kisebbre vesszük a lángot. Pár perc alatt megsül a panír és a sajt is felolvad. Egy idő után láthatóan elkezdenek felfújódni, ekkor kell kivenni, mert ha tovább sütjük kireped és a sajt kifolyik.


A tartár mártáshoz egy kis pohár tejfölt, egy evőkanál majonézt, egy teáskanál mustárt, egy teáskanál cukrot, néhány csepp citromlevet, sót és borsot keverünk össze.

Köretnek párolt rizst készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése