2013. január 31., csütörtök

Márványkuglóf

Mióta az eszemet tudom ezt a kuglófot sütjük otthon. Fogalmam sincs, hogy honnan van a recept, anyukám szerint az évek során általuk lett kikísérletezve. Persze miután megtanultam sütni próbálkoztam más receptekkel is, mondván, már tök unalmas, hogy 15 éve ugyanazt a kuglófot esszük. De végül mindig ez volt a befutó, sokszor megkaptam, hogy látod megint a jó régi receptet kellett volna használni....
Tésztája olajjal készül és tejet nem tartalmaz.


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 22 dkg cukor
  • 28 dkg liszt (fele finom- fele rétesliszt)
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl víz
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (vanília kivonat/aroma)
  • 2 ek kakaó
  • 1 ek rum 
  • 1 marék mazsola (elhagyható)


Elkészítés:

  1. Legelőször egy kuglóf sütő formát kivajazunk és liszttel megszórjuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig verjük.
  3. Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
  4. A cukros masszába felváltva adagoljuk a folyékony és a száraz hozzávalókat.
  5. Ebbe forgatjuk óvatosan a kemény habot fakanállal. (ekkor kerül bele a mazsola is)


6. A massza 3/4-ét a formába töltjük, a maradékba 2 evőkanál kakaóport keverünk.
7. Ez is a formába kerül, majd egy villa segítségével a fehér és barna részt óvatosan összeforgatjuk, hogy a tésztánk csíkos legyen.
8. 180 fokos sütőben kb.10 percig, 165 fokon pedig további 30-35 percig sütjük.
9. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe.


Tiszta konyha ruhára fordítva a sütőformát, kiborítjuk a kuglófot (ne várjuk meg, hogy a formában hűljön ki, mert lecsapódik a pára a belsejében és bevizesedik a tészta!)
Porcukorral díszítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése