2013. január 24., csütörtök

Trüffel

A trüffel hivatalosan nagyon jó minőségű tömény csokoládé, alapesetben nem más, mint ganache krém. Hígabb változata tortabevonásra alkalmas. A trüffelbe sokan vajat is tesznek, de én jobban szeretem csak az étcsoki és a tejszínhab keverékét.




 Hozzávalók (kb. 25 darabhoz)

- 200 gr étcsokoládé
- 1 dl zsíros tejszínhab
- kakaópor
- porcukor
- dió/mogyoró/mandula





A darabokra tört csokoládét egy hőálló tálba tesszük (néhány darabot félreteszünk, kb 40 g)
A tejszínt egy edényben felmelegítjük, de épp csak addig amíg forrni kezd, majd ráöntjük a csokoládéra és lassan elkeverjük.



Amikor kissé lehűlt (már nem forró) a maradék csokit is belekeverjük.(a csokoládé temperálásból kiindulva szoktam így csinálni, de ez a lépés lehet, hogy elhagyható)
Miután kihűlt hűtőbe tesszük néhány órára, amíg teljesen megkeményedik.



Kiskanál segítségével gombócokat formázunk belőle, majd ízlést szerint porcukorba, kakaóporba, aprított magokba (mandula, dió, mogyoró) forgatjuk. Ha kezd ragadós lenni a kezünk melegétől, tegyük vissza pár percre a hűtőbe.







Hűtőben legalább 10 napig eláll.

Minél jobb minőségű hozzávalókat használunk, annál finomabb lesz a trüffel.
Ízlésesen becsomagolva kitűnő ajándék lehet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése